Hyppää sisältöön

Viranomaiset yhdenvertaisuusvaltuutetun johdolla mukana Helsinki Pride -kulkueessa

Lisäys 29.6.2017: 

Maahanmuuttovirasto ilmoitti peruvansa osallistumisensa Pride-kulkueeseen. Ymmärrämme kutsuumme ja Migrin osallistumiseen kohdistuneen kritiikin. Omalta osaltamme jatkamme vuoropuhelua hlbti-oikeuksista ja kaikista muistakin toimialaamme kuuluvista aiheista kaikkien viranomaisten kanssa.

**************

Helsinki Pride -kulkueessa lauantaina 1.7. nähdään tänä vuonna viranomaisrekka, jonka kyydissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia ovat tukemassa eri viranomaistahot. Yhdenvertaisuusvaltuutettu kutsui julkisia toimijoita mukaan Pride-kulkueeseen Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Pride-tapahtumat ovat kansainvälisesti merkittäviä tilaisuuksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien puolustamiseksi.  Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi yhdenvertaisuusvaltuutettu on kannustanut kaikkia ministeriöitä ja muita julkisia tahoja osallistumaan Helsinki Pride -kulkueeseen. Vastaanotto on ollut pääosin myönteinen ja yhdenvertaisuusvaltuutetun rekkaan nousee toistakymmentä eri julkisen tahon edustajaa.

- Suomen juhlavuosi on erinomainen ajankohta koota ensimmäistä kertaa eri viranomaistahoja kulkueeseen antamaan tukensa ihmisoikeuksien paremmalle toteutumiselle ja juhlimaan Pridea. Muun muassa muissa pohjoismaissa viranomaistahot ovat osallistuneet Pride-kulkueisiin jo vuosia. Myös Suomessa eri ministeriöt ja viranomaiset ovat osallistuneet aiemminkin Pride-viikon eri tapahtumiin. Nyt halusimme tehdä osallistumisesta näkyvämmän ja tällä tavalla tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vahvemmin, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä sanoo.

Yhdenvertaisuuslainsäädäntö velvoittaa kaikkia viranomaisia edistämään yhdenvertaisuutta ja ennaltaehkäisemään syrjintää muun muassa seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun osalta. Tämä edellyttää viranomaisilta aktiivisia toimia ja asiantuntemuksen lisäämistä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta.

- Niin sateenkaariperheiden, lhbti-turvapaikanhakijoiden, ikääntyvien transihmisten kuin viharikoksen kohteeksi joutuvien on saatava kokea tulevansa yhdenvertaisesti kohdatuksi kaikissa viranomaispalveluissa. Tästä  käymme säännöllisesti vuoropuhelua eri viranomaisten kanssa ja toimenkuvamme puitteissa annamme palautetta, myös kriittistä, heidän toiminnastaan. Myös me valvontaviranomaisena kehitämme omaa osaamistamme, Pimiä jatkaa.

- Osallistumalla Prideen viranomaiset voivat levittää tietoa toiminnastaan ja olla käytettävissä kuuntelemaan ihmisten kokemuksia ja toiveita, Pimiä toteaa.

Kulkueen jälkeen yhdenvertaisuusvaltuutettu on tavattavissa piknikillä Kaivopuistossa, jossa vietetään Helsinki Pride -puistojuhlaa kymmenien tuhansien ihmisten voimin.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu järjestää Pride-viikolla yhdessä Setan kanssa kutsuvierastilaisuuden, jonka aiheena on poliisi ja lhbti-yhteisö. Tilaisuudessa muun muassa eurooppalainen lhbti-poliisijärjestö EGPA esittelee toimintaansa suomalaisille poliisiedustajille.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun Pride-rekkaan osallistuvat seuraavat julkiset tahot:

 • Etelä-Suomen aluehallintovirasto
 • Ihmisoikeuskeskus
 • Kansaneläkelaitos KELA
 • Opetushallitus
 • oikeusministeriö
 • opetus- ja kulttuuriministeriö
 • Poliisihallitus
 • sosiaali- ja terveysministeriö
 • tasa-arvovaltuutettu
 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
 • ulkoasiainministeriön ihmisoikeusyksikkö
 • valtioneuvoston kanslia
 • Helsingin pormestari Jan Vapaavuori
 • Helsingin seurakunnat
 • Vantaan seurakunnat

Lisätietoa yhdenvertaisuusvaltuutetun viranomaisyhteistyöstä:

Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunto maahanmuuttovirastolle lhbti-turvapaikanhakijoista

Yhdenvertaisuusvaltuutetun blogikirjoitus mielenosoitusten siirtämisestä

Yhdenvertaisuusvaltuutetun blogikirjoitus kirkon roolista yhdenvertaisuuden edistäjänä

22.06.2017