Hyppää sisältöön

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätös merkittävä ruotsinkielisten oikeuksien takaamiseksi

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätöksen mukaan poliisi syrji ruotsinkielistä henkilöä, kun tämä alaikäinen henkilö ei voinut käyttää äidinkieltään poliisin kanssa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu vei asian henkilön puolesta yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan käsiteltäväksi.

- Päätös alleviivaa, että perustuslain takaaman oikeuden käyttää ruotsin kieltä pitää toteutua myös käytännössä, vs. yhdenvertaisuusvaltuutettu Rainer Hiltunen kommentoi päätöstä. 

- Lautakunnan päätös vahvistaa, että kielioikeuksien sivuuttaminen ei ole pelkästään huonoa hallintoa vaan myös syrjintää, josta seuraa velvollisuus maksaa syrjinnän uhrille hyvitystä, Hiltunen toteaa.

Perustuslaissa ja kielilaissa turvataan ruotsinkielisten oikeudet käyttää kieltään asioidessaan viranomaisten kanssa. Yhdenvertaisuusvaltuutetulle tulevien yhteydenottojen mukaan ongelmia kielioikeuksien toteutumisessa on kaikilla elämänalueilla, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa. 

- Lautakunnan määräämä uhkasakko koskee poliisia, mutta kaikkien viranomaisten velvollisuus on varmistaa, että palvelu ja asiointi onnistuu sekä ruotsiksi että suomeksi, Hiltunen muistuttaa.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan nyt tekemä päätös on ensimmäinen ruotsin kieltä koskeva syrjintäpäätös. Päätöksestä on mahdollisuus valittaa. Lautakunta on aikaisemmin puuttunut syrjintään saamenkielisten oikeuksien toteutumisessa.

16.06.2020