Hyppää sisältöön

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto Educa-messuilla 2023

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto on Educa-messuilla 27.–28.1.2023. Oikeusministeriön ja yhdenvertaisuusvaltuutetun yhteisellä messupisteellä on tarjolla tietoa yhdenvertaisuuslain uudistuksesta, häirintään puuttumisesta ja antirasistisesta työstä koulumaailmassa.

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen ja häirinnästä vapaaseen kouluun. Koulutuksen järjestäjille tulee nykyistä vahvempi velvollisuus tunnistaa, puuttua ja poistaa häirintää, kun yhdenvertaisuuslaki uudistuu 1.6.2023. Koulun on ryhdyttävä tarpeellisiin toimiin oppilaaseen kohdistuvan häirinnän poistamiseksi. Koulutuksen järjestäjä syyllistyy syrjintään, jos näin ei toimita. Lisäksi häirinnän määritelmä muuttuu siten, että häirintä voi kohdistua yksilön lisäksi myös ihmisryhmään.  

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto on Educa-messuilla tarjoamassa tietoa yhdenvertaisuuslain uudistuksesta ja häirintään puuttumisesta koulumaailmassa. Messupisteellä on myös tarjolla tietoa antirasistisesta työstä kouluissa. Oikeusministeriön ja yhdenvertaisuusvaltuutetun yhteinen messupiste löytyy osastolta 6t50. 

- Saamme vuosittain yhteydenottoja, joissa lapsi tai nuori on joutunut kokemaan häirintää koulussa. Opettajat ja muu kouluhenkilökunta tekevät arvokasta työtä ja ovat keskeisessä asemassa häirinnästä vapaan koulun turvaamisessa. On tärkeää, että kouluhenkilökunnalla on osaamista puuttua häirintään, ylitarkastaja Matti Jutila toteaa.

Lisätietoa

Häirintään puuttumisen johtaminen kouluissa – koulutuksia keväällä 2023

Osana Osaavat-hanketta järjestetään keväällä 2023 häirintään puuttumisen johtaminen kouluissa -koulutuksia. Koulutuksissa yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston edustaja kertoo yhdenvertaisuuslain uudistuksesta, häirinnän määritelmästä ja häirintään puuttumisen johtamisesta kouluissa. Koulutukset ovat tarkoitettu opetustoimen johdoille ja rehtoreille. Lue lisää koulutuksista aluehallintoviraston verkkosivuilta: 

23.01.2023