Skip to Content

VR syrji pyörätuolia käyttävää matkustajaa - korjaa nyt palveluaan

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on edistänyt sovintoa VR-Yhtymä OY:n ja pyörätuolia käyttävän henkilön välillä tapauksessa, jossa henkilölle ei järjestetty korvaavaa esteetöntä kuljetusta ratatöiden aikana. Sovinnon taustalla on yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätös, jossa VR:n katsottiin syyllistyneen yhdenvertaisuuslaissa kiellettyyn syrjintään. Sovintosopimuksessa VR sitoutuu jatkossa järjestämään korvaavan kuljetuksen myös pyörätuolia käyttäville matkustajille.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on lainvoimaisessa päätöksessään todennut VR-Yhtymän syrjineen pyörätuolia käyttävää henkilöä hänen vammansa takia tilanteessa, jossa suunnittelun ratatyön takia ei järjestetty korvaavaa esteetöntä kuljetusta. Kantelijan ei siten ollut mahdollista tehdä suunnittelemaansa matkaa.

Lautakunnan päätöksen jälkeen yhdenvertaisuusvaltuutettu edisti sovintoa kantelijan ja VR:n välillä hyvässä hengessä.

Sovintosopimuksen mukaan VR sitoutuu järjestämään ratatöiden aikaiset korvaavat kuljetukset jatkossa yhdenvertaisesti myös pyörätuolia käyttäville matkustajille. VR maksoi syrjityksi tulleelle henkilölle hyvityksen. VR lupaa myös kouluttaa asiakaspalvelijoitaan ja parantaa viestintäänsä.

- Tämä on merkittävä edistysaskel vammaisten matkustajien yhdenvertaisuuden toteutumisessa. Matkustajalla on ollut ongelmia esteellisen korvaavan liikenteen vuoksi. VR on ollut yhteistyöhaluinen ja osoittanut vastuunkantoa tilanteen ratkaisemiseksi, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä sanoo.

- Olemme päivittäneet ohjeistustamme koskien korvaavia kuljetuksia ratatöiden aikana. Uudet ohjeet on käyty henkilökuntamme kanssa läpi. Panostamme jatkossa entistä enemmän yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden toteutumiseen kaikkien asiakkaidemme kohdalla, kertoo VR:n matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanainen.

*****************************

Yhdenvertaisuuslaki:

8§ Syrjinnän kielto

Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.

Välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi tässä laissa tarkoitettua syrjintää on häirintä, kohtuullisten mukautusten epääminen sekä ohje tai käsky syrjiä.

15 § Kohtuulliset mukautukset vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi

Viranomaisen, koulutuksen järjestäjän, työnantajan sekä tavaroiden tai palvelujen tarjoajan on tehtävä asianmukaiset ja kulloisessakin tilanteessa tarvittavat kohtuulliset mukautukset, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti muiden kanssa asioida viranomaisissa sekä saada koulutusta, työtä ja yleisesti tarjolla olevia tavaroita ja palveluita samoin kuin suoriutua työtehtävistä ja edetä työuralla.

Mukautusten kohtuullisuutta arvioitaessa otetaan huomioon vammaisen ihmisen tarpeiden lisäksi 1 momentissa tarkoitetun toimijan koko, taloudellinen asema, toiminnan luonne ja laajuus sekä mukautusten arvioidut kustannukset ja mukautuksia varten saatavissa oleva tuki.

23 § Hyvitys

Syrjinnän tai vastatoimien kohteeksi joutuneella on oikeus saada hyvitys siltä viranomaiselta, työnantajalta tai koulutuksen järjestäjältä taikka tavaroiden tai palveluiden tarjoajalta, joka on tämän lain vastaisesti syrjinyt häntä tai kohdistanut häneen vastatoimia.

05.07.2018