Skip to Content

Hyvällä yhteistyöllä voidaan saavuttaa oikeudenmukainen lopputulos

Vuosien varrella olen toiminut monissa ihmiskaupparikoksissa syyttäjänä. Näistä eräs tapaus on jäänyt mieleeni monen hyvän käytännön vuoksi.

Tapaus itsessään oli hyvin klassinen esimerkki ihmiskaupasta. Grace (nimet muutettu tekstissä) oli toiminut Nigerian Edo Statessa kampaajana, kun Rachel oli ryhtynyt värväämään häntä Eurooppaan kampaajaksi luvaten parempaa elämää ja tulotasoa. Rachel järjesti Gracen kuljetuksen Nigerin ja Libyan kautta Italiaan. Italiassa Gracelle ilmoitettiin matkan hinnaksi 15 000 euroa: sen maksamiseksi Gracen tulisi toimia prostituoituna Rachelin määräämin ehdoin Rachelin valitsemien seksinostajien kanssa.

Rachel toi myöhemmin Gracen Suomeen eri kaupunkeihin prostituoiduksi. Kaikki hänen ansaitsemansa rahat, useita tuhansia euroja, menivät Rachelille maksuksi mm. asunnosta, ruuasta ja ilmoittelusta. 

Marraskuussa 2016 Rachel ja Grace otettiin sivuun rajatarkastukseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Grace kertoi rajaviranomaisille tulevansa nyt toista kertaa Suomeen ja toimineensa aiemmin Suomessa prostituoituna. Grace kertoi mukanaan matkustaneen naisen järjestäneen hänet Eurooppaan ja parittaneen häntä. Rachel pidätettiin välittömästi, ja Grace ohjattiin ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään.

Asiaa tutkittaessa havaittiin, että kyse oli laajasta Euroopan laajuisesta ilmiöstä. Samantapaisia ja lähes identtisiä tapauksia oli tutkittu Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa. Asiaa tutkiva Rajavartiolaitoksen rikostorjuntayksikkö otti yhteyttä Europoliin ja Eurojustiin. Eurojustin kautta saatiin lukuisia eri maiden, erityisesti Norjan, tuomioita samanlaisissa tapauksissa. Europolin kautta saatiin Oxfordin yliopiston asiantuntijan laatima lausunto ilmiöstä. Lausuntoa ota olisi mahdollista hyödyntää myös muissa vastaavissa tapauksissa. Tutkinta oli aktiivista, ja tutkijat rakensivat aktiivisesti luottamusta Graceen. Omasta näkökulmastani erityisen positiivista oli, että esitutkintaa suorittava Rajavartiolaitos piti syyttäjän ajan tasalla tutkinnan tapahtumista ja käänteistä. Yhteistyö ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän kanssa toimi hyvin.

Oikeudenkäynnissä asiaa hoidettiin poikkeuksellisesti kahden syyttäjän voimin, mikä helpotti taakkaa syyttäjänä. Työparinani oli naisiin ja lapsiin kohdistuviin rikoksiin erikoistunut kollega, jonka osaaminen haavoittuvassa asemassa olevien kuulemisessa oli suureksi eduksi. 

Käräjäoikeudessa päätekijä tuomittiin törkeästä ihmiskaupasta ja törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä lähes neljän vuoden vankeuteen ja tuntuviin korvauksiin. Hovioikeudessa tuomio muuttui siten, että tekijä tuomittiin ihmiskaupasta ja laittoman maahantulon järjestämisestä 2 v 5 kk vankeuteen. 

Tapaus osoitti, että uusia yhteyksiä ja yhteistyösuhteita luomalla voidaan saavuttaa entistä parempia tuloksia. Hyvällä yhteistoiminnalla niin viranomaisten välillä kuin kolmannen sektorin toimijoiden kanssa saatiin vastenmielisestä rikoksesta hyvä ja oikeudenmukainen lopputulos.