Skip to Content

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tyytyväinen lautakunnan päätökseen: Hedelmöityshoidon epääminen seksuaalisen suuntautumisen perusteella rikkoi yhdenvertaisuuslakia

TIEDOTE 20.12.2016

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tyytyväinen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan ratkaisuun:
Oikeus hedelmöityshoitoon yhdenvertaisin perustein myös julkisessa terveydenhuollossa – hoidon epääminen seksuaalisen suuntautumisen perusteella rikkoi yhdenvertaisuuslakia

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan tuoreen ratkaisun mukaan julkinen terveydenhuolto ei saa evätä hedelmöityshoitoa seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan lautakunnan ratkaisu osoittaa oikeussuojan toimivuuden ja varmistaa, että hedelmöityshoitolakia ja sosiaali- ja terveysministeriön suositusta noudatetaan. Lautakunta asetti päätöksensä tehosteeksi uhkasakon.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu vei yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan marraskuussa 2015 tapauksen, jossa naisen kanssa parisuhteessa olevalta naiselta evättiin pääsy hedelmöityshoitoihin julkisessa terveydenhuollossa. Lautakunta totesi tänään julkistamassaan ratkaisussa, että hoidon evännyt lääkäri syrji asiakasta tämän seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Hoitavan lääkärin toiminta perustui yliopistosairaaloiden johtajaylilääkärien antamaan ohjeeseen, jonka mukaan hoitoa ei anneta naispareille. Lautakunta totesi johtajaylilääkärien ohjeen olevan yhdenvertaisuuslain vastaista syrjintää.

- Ratkaisu on todella merkittävä. Se sitoo valtakunnallisesti kaikkia sairaanhoitopiirejä ja parantaa siten koko maassa yhdenvertaisuuden toteutumista tällä keskeisellä elämänalueella. Päätös auttaa myös muita syrjintää kokeneita asiansa eteenpäin viemisessä, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä sanoo.

- Naisparit ovat olleet tähän asti kohtuuttomassa tilanteessa. Heidän ainoa reittinsä turvallisiin hedelmöityshoitoihin on ollut yksityiset palvelut, jolloin mahdollisuus hakeutua hoitoihin on riippunut maksukyvystä, Pimiä toteaa.

Vuonna 2007 voimaan tullut hedelmöityshoitolaki vahvisti naisparien ja yksin hoitoa hakevien naisten oikeuksia hoitoihin. Käytännössä hoitoja ei kuitenkaan ole annettu julkisessa terveydenhuollossa. Yliopistosairaaloiden johtajaylilääkärit ovat vedonneet resursseihin ja priorisointitarpeeseen.

- On uskomatonta, että julkisessa terveydenhuollossa on noudatettu johtajaylilääkärien syrjivää linjausta, vaikka lainsäätäjän tahto oli toinen. Lisäksi STM ohjaavana viranomaisena sekä Valvira ja eduskunnan oikeusasiamies valvontaviranomaisina ovat puuttuneet useita kertoja hoidon yhdenvertaisen saatavuuden epäkohtiin.  Kuten perustuslakivaliokunta on todennut, säästötavoitteilla ei voida perustella poikkeamista perustuslaissa turvatusta ihmisten yhdenvertaisuudesta, Pimiä toteaa.

Lisätiedot :
yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä: p. 0295 666 809
ylitarkastaja Pirjo Kruskopf: p. 0295 666 802

 

20.12.2016