Valikko

Totaalikieltäytyjä vapautettiin, hovioikeus sivuutti syrjivän lainsäädännön

Helsingin hovioikeus totesi tänään (23.2.2018) päätöksessään, että ainoastaan Jehovan todistajien ase- ja siviilipalveluksesta vapauttaminen on vastoin perustuslain syrjintäkieltoa. Hovioikeus vapautti vankeuteen tuomitun totaalikieltäytyjän rangaistuksesta merkittävässä oikeustapauksessa.

- Perustuslain yhdenvertaisuusperiaate on vahva ja se on vahvistunut muun muassa perusoikeussäännöksiin otetun syrjintäkiellon sekä yhdenvertaisuuslain säätämisen vuoksi, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä toteaa. 

Suomen käytäntö, jossa vain yhteen uskontokuntaan kuulumisen perusteella saa vapautuksen ase- ja siviilipalveluksesta on hovioikeuden arvion mukaan syrjivä. Jehovan todistajat ase- ja siviilipalveluksesta vapauttava poikkeuslaki on saanut monelta eri taholta kritiikkiä.

- Puolustusministeriön asettama toimikunta totesi jo vuonna 2007, että totaalikieltäytyjien kohtelu tulisi saattaa yhdenmukaiseksi perustuslain kanssa. Suomi ei kuitenkaan ole ryhtynyt toimenpiteisiin lainsäädännön muuttamiseksi perustuslakivaliokunnan ja YK:n kritiikistä huolimatta. Odotamme, että hallitus nyt ryhtyy lainsäädäntötoimenpiteisiin asiassa, Pimiä sanoo.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu toimi totaalikieltäytyjän avustajana hovioikeudessa.

- Luonnollisesti myös edustamamme henkilö on tyytyväinen päätökseen. Olisi ollut kohtuutonta, että henkilö syrjivästi tuomitaan ehdottomaan vankeusrangaistukseen eikä hovioikeuskaan löytänyt sille hyväksyttäviä perusteita, toteaa yhdenvertaisuusvaltuutettua hovioikeudessa edustanut erityisasiantuntija Robin Harms.

23.02.2018