Henkilötietojen käsittely yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa

Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus on yhdenvertaisuusvaltuutetun käsiteltävänä olevien asioiden kirjaaminen, seuranta ja käsittely. Käsittely perustuu asian vireille laittaman henkilön suostumukseen tai yhdenvertaisuusvaltuutetun laissa säädettyyn tehtävään.

Sinulla on oikeus pyytää pääsyä tietoihisi tai tietojesi oikaisemista tai poistamista tai niiden käsittelyn rajoittamista. Lisäksi sinulla on joissakin tapauksissa oikeus vastustaa henkilötietojesi käsittelyä. 

Tietoja voit pyytää ottamalla yhteyttä yhdenvertaisuusvaltuutetun kirjaamoon sähköpostitse, kirjeitse tai puhelimitse käyttäen alla olevia yhteystietoja. Sinun olisi hyvä liittää tietopyyntöön puhelinnumerosi lisätietojen pyytämisen helpottamiseksi. Ennen tietojen saamista, sinun tulee voida todistaa henkilöllisyytesi.

Tietosuojalainsäädännön noudattamista Suomessa valvoo tietosuojavaltuutettu. Lisätietoa tietosuojalainsäädäntöön perustuvista oikeuksistasi saat tietosuojavaltuutetun toimiston verkkosivuilta osoitteesta https://tietosuoja.fi/tunne-oikeutesi.

Rekisterinpitäjä
Yhdenvertaisuusvaltuutettu, PL 24, 00023 Valtioneuvosto
Kirjaamon sähköposti: yvv(a)oikeus.fi 
p. 0295 666 800

Tietosuojavastaava
Rainer Hiltunen
sähköposti: rainer.hiltunen(a)oikeus.fi
puhelin 0295 666 800

Sivuston evästeet

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, joita selain tallentaa kävijän laitteelle. Evästeillä mahdollistetaan muun muassa käyttäjän tekemien valintojen, kuten kielivalinnan, säilyttäminen, kun käyttäjän siirtyy verkkosivustolla sivulta toiselle.

Syrjinta.fi:ssä käytetään sekä sivuston toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä että kävijäseurannan evästeitä.

Välttämättömien evästeiden avulla varmistetaan verkkosivuston tekninen toimivuus, eikä niitä käytetä muihin tarkoituksiin. Verkkosivustolla liikennöidään aina suojatulla yhteydellä (https).
Sivustolla käytettävät ei-välttämättömät evästeet ovat kävijäseurannan evästeitä. Toivomme, että hyväksyt myös ei-välttämättömät evästeet, joiden avulla pyritään kehittämään sivustoa. Kerättyä tietoa ei käytetä markkinointiin, eikä seurannan tietoja luovuteta valtioneuvoston ulkopuolelle. Vain ministeriöt voivat hyödyntää toistensa kävijäseurantatietoja verkkoviestinnän kehittämiseen.

Evästeiden käyttö ja kävijäseuranta sivustollamme on toteutettu yhdessä valtioneuvoston kanslian kanssa. Palveluntarjoajina toimivat valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori ja sen sopimuskumppanit Ambientia Group Oy (julkaisujärjestelmän toimittaja), Snoobi Technology B.V. (kävijäseurannan tarjoaja) ja Cloudflare, Inc. (sisällönjakeluverkon tarjoaja) sekä Amazon Web Services, Inc. (palvelinkapasiteetin tarjoaja).

Välttämättömät evästeet

COOKIE_SUPPORT
Julkaisujärjestelmän (Liferay) asettama eväste, joka säilyttää tiedon evästeiden sallimisesta selaimen asetuksissa. Eväste on voimassa vuoden.

GUEST_LANGUAGE_ID
Julkaisujärjestelmän eväste, joka säilyttää tiedon käyttäjän kielivalinnasta ja tallentaa sen seuraavaa sivustolla vierailua varten. Eväste on voimassa vuoden.

JSESSIONID
Julkaisujärjestelmän eväste, jonka tarkoituksena on seurata käyttäjien etenemistä sivustolla ja ilmaista, että käyttäjä käyttää sivustoa aktiivisesti. Eväste kertoo myös, kuinka monta käyttäjää sivustolla milläkin hetkellä on. Eväste on voimassa sivustolla vierailun ajan.

LFR_SESSION_STATE_10161
Julkaisujärjestelmän eväste, jota käytetään käyttäjän istunnon aikaleiman tallentamiseen ja istunnon umpeutumisesta varoittamiseen. Eväste on voimassa vuoden.

AWSALB, AWSALBCORS  
Amazonin asettamia evästeitä, joiden tarkoituksena on tasata palvelinten kuormitusta ja varmistaa, että käyttäjän istunto ei katkea, ja parantaa siten käyttäjäkokemusta. Jälkimmäisellä evästeellä varmistetaan sivustojen oikea toiminta uusimmilla selainversioilla. Evästeet ovat voimassa viikon.

yja_cookie_acceptance
Valtorin asettama eväste, joka säilyttää tiedon evästeiden hyväksymisestä tai kieltämisestä selaimella (evästebanneri). Eväste on voimassa vuoden.

Kävijäseurannan evästeet

Jos kävijä on hyväksynyt evästeiden käytön, sivuston kävijäseuranta kerää sivuston käytöstä yleisiä tilastotietoja, joita hyödynnetään verkkopalvelun kehittämisessä ja laadunvalvonnassa. Näitä tietoja ovat esimerkiksi sivu, jonka kautta kävijä saapui sivustolle, ladatut sivut, sivulatausten ajankohta, verkkoselain ja käyttöjärjestelmä sekä kävijän internet-palveluntarjoaja.

Kävijäseurannan perusteella ei ole tarkoitus tunnistaa yksittäisiä henkilöitä, eikä IP-osoitteita tallenneta kokonaisena. Kävijän IP-osoitetta käytetään kuitenkin sen selvittämiseen, mille organisaatiolle kyseinen IP-osoite on rekisteröity ja mikä kävijän maantieteellinen sijainti on.

SnoobiID
Eväste rekisteröi käyttäjälle yksilöllisen tunnisteen. Eväste on voimassa kaksi vuotta.

Snoobisession_syrjinta_fi
Käytetään säilyttämään istunnon tiedot, kunnes käyttäjä poistuu sivustolta. Eväste on voimassa istunnon ajan.

Snoobi30minute_syrjinta_fi
Käytetään säilyttämään istunnon tiedot enintään 30 minuutin ajaksi yhdelle istunnolle, vaikka kävijä välillä siirtyisi toiselle sivustolle tai selaimen välilehdelle.

Evästeiden käytön kieltäminen

Syrjinta.fi-sivustolla on käytössä evästebanneri. Kävijä voi sivustolla vieraillessaan antaa suostumuksensa ei-välttämättömien evästeiden sekä liitännäisten käyttöön.

Jos kävijä ei hyväksy evästeitä, myöskään ei-välttämättömiä evästeitä tai liitännäisiä ei asenneta.

Jos kävijä on estänyt evästeiden tallennuksen selaimen asetuksissa tai käyttää selainta yksityisyys-tilassa, evästebannerin valintaa ei voida tallentaa. Jos selaimessa on päällä "Do not track" -tila (älä jäljitä), evästehyväksyntää ei kysytä, vaan sivuston toiminnan kannalta välttämättömät evästeet hyväksytään automaattisesti, ja muut evästeet hylätään automaattisesti.

Kävijä voi muuttaa aiemmin tekemäänsä evästevalintaa klikkaamalla alla olevaa linkkiä. Linkin klikkaaminen näyttää evästebannerin uudelleen.

Linkitykset muiden palveluihin

Sivuillamme olevat linkit ja jakopainikkeet sosiaalisen median palveluihin eivät välitä kävijästä tietoja näille palveluntarjoajille, jos linkkejä ja jakopainikkeita ei klikata. Sosiaalisen median palveluiden evästeistä saa tietoja kunkin palvelun tietosuojalausekkeista.

Sivuston ja tietoliikenteen tekniset lokitiedot
Sivuston tietoliikenneyhteyksistä ja käytöstä kerätään teknisiä lokitietoja, joita tarvitaan verkkopalvelun tuottamiseen ja tietoturvallisuudesta huolehtimiseen. Lokitietoihin sisältyy tietoja, jotka voi olla mahdollista yhdistää henkilöön, kuten IP-osoite ja aikaleima. Näitä lokitietoja käytetään vain palvelun mahdollistamiseksi tietoliikenneverkossa sekä virhetilanteiden ja tietoturvapoikkeamien selvittämiseksi.

Verkkopalvelun tuottamiseen ja tietoturvallisuudesta huolehtimiseen liittyvä henkilötietojen käsittely on tarpeen oikeusministeriön lakisääteisten velvoitteiden noudattamiseksi tietosuoja-asetuksen mukaisesti.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun verkkopalvelujen palveluntarjoajana toimii Valtori. Valtorin sopimuskumppani Cloudflare Inc. hyödyntää yhtä prosenttia käyntilokitiedoista palvelunsa kehittämiseksi ja siirtää ne siinä tarkoituksessa Yhdysvaltoihin. Henkilötietojen Yhdysvaltoihin siirtämisen perusteena ovat EU:n komission hyväksymät mallisopimuslausekkeet.
Lisätietoa henkilötietojen käsittelystä yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa

Yhteisrekisterinpitäjät

Yhdenvertaisuusvaltuutetun sivusto toimii valtioneuvoston yhteisellä julkaisualustalla (YJA). Tästä syystä Yhdenvertaisuusvaltuutetun ja valtioneuvoston kanslia ovat yhteisrekisterinpitäjiä henkilötietojen käsittelyssä Yhdenvertaisuusvaltuutetun verkkosivustolla. Yhdenvertaisuusvaltuutetun vastaa sivustonsa sisällöstä, ja hyödyntää sivuston kävijäseurantaa tehtäviensä hoitamiseksi. Lue vastuualueista ja tietosuojaoikeuksista tarkemmin sivulta Yhteisrekisterinpitäjien vastuualueet.