Hyppää sisältöön

Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunto lainsäädännön mahdollisiin muutostarpeisiin varautumiseksi muuttoliikettä hyväksikäyttävään hybridivaikuttamiseen

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on lausunut työryhmälle hankkeessa, jossa arvioidaan lainsäädännön mahdollisia muutostarpeita varautumiseksi muuttoliikettä hyväksikäyttävään hybridivaikuttamiseen.

Valtuutetun lausunnossa käsittelyn kohteena ovat etenkin perus- ja ihmisoikeuksien määrittelemät reunaehdot rajavalvonnalle ja ulkomaalaisen maahan pääsylle, sekä minimivaatimukset turvapaikkamenettelylle ja turvapaikanhakijoiden vastaanotolle.  

Yhdenvertaisuusvaltuutettu toteaa lausunnon yhteenvetona, että on tärkeää ylläpitää ajantasaista valmiussuunnitelmaa myös laajempien turvapaikanhakijamäärien vastaanottamiseksi. Mahdollinen hybridivaikuttamisen tilanne ei kuitenkaan vähennä tai poista Suomen ihmisoikeusvelvoitteiden merkitystä, eivätkä hakijoiden oikeudet voi olla riippuvaisia siitä, ovatko he mahdollisesti ”välikappaleina” tällaisessa tilanteessa. Turvapaikanhakijoiden perus- ja ihmisoikeudet varmistava menettely sekä vastaanotto-olosuhteet, joissa oikeudet turvataan, on varmistettava kaikissa olosuhteissa.

Lue lausunto kokonaisuudessaan alta.

19.01.2022